In de wereld van e-commerce zijn flexibiliteit, schaalbaarheid en aanpasbaarheid cruciaal om te blijven voldoen aan de veranderende behoeften van klanten en markten. Twee veelgebruikte concepten in deze context zijn MACH en composable commerce. Hoewel ze vaak in dezelfde adem worden genoemd, zijn ze niet hetzelfde. In deze blogpost gaan we dieper in op de concepten MACH en composable commerce en hoe wij dit in de praktijk samen realiseren met onze klanten.
Wat is composable commerce?
Composable commerce is een flexibele strategie waarbij je jouw digitale architectuur opbouwt met gespecialiseerde tools die naadloos samenwerken. In plaats van te vertrouwen op één alles-in-één platform, kies je gericht die componenten die het meeste waarde toevoegen voor jouw organisatie. Zo kun je jouw bestaande systemen behouden én gericht investeren in wat écht het verschil maakt.
Wil je hier dieper op ingaan? Lees dan zeker onze eerste blogpost over composable commerce.
Wat is MACH?
De MACH Alliance is een non-profit organisatie die standaarden en principes heeft vastgelegd rond composable commerce. MACH staat voor:
- Microservices – In plaats van één monolithisch systeem is de softwarearchitectuur opgebouwd uit kleine, onafhankelijke services, zoals productbeheer, contentbeheer of zoekfunctionaliteit. Zo kun je voor elke specifieke behoefte de beste tool op de markt kiezen – of er zelf één bouwen. Een mooi voorbeeld hiervan is Algolia, dat vaak wordt ingezet als gespecialiseerde zoekoplossing.
- API-first – Alle services communiceren via API’s, waardoor integraties met andere systemen eenvoudig, flexibel en efficiënt verlopen.
- Cloud-native (SaaS) – De oplossingen draaien volledig in de cloud. Dat betekent automatisch schaalbare, makkelijk te onderhouden software, zonder zorgen over infrastructuur.
- Headless – De frontend is losgekoppeld van de backend. Hierdoor kun je moeiteloos verschillende frontends bouwen – denk aan websites, portals, kiosken of chatbots – allemaal afgestemd op je eigen noden, zonder dat je vastzit aan de beperkingen van de backend.
De MACH-principes zijn ontwikkeld om bedrijven te helpen sneller te innoveren en hun digitale architectuur modulair op te bouwen met de beste oplossingen op de markt. Organisaties die zich aansluiten bij de MACH Alliance volgen deze principes strikt en werken vrijwel uitsluitend met erkende MACH-leveranciers.
Kies je als bedrijf voor een composable commerce strategie, dan betekent dat niet automatisch dat je gebonden bent aan leveranciers binnen de MACH Alliance. Je kunt perfect een composable aanpak hanteren met andere, niet-erkende tools en partners. Bedrijven die wél volledig meegaan in de MACH-visie, combineren de composable aanpak met een bewuste keuze voor enkel MACH-gecertificeerde oplossingen.
MACH vs. composable commerce: de nuance
De MACH Alliance volgt de strategie van composable commerce, maar niet alle composable commerce strategieën volgen strikt de MACH standaarden. Dat komt doordat MACH gebonden is aan duidelijke architecturale richtlijnen, terwijl composable commerce meer ruimte laat voor alternatieve keuzes:
Kenmerk | MACH Commerce | Composable Commerce |
Architectuur | Strikt volgens MACH-principes (Microservices, API-first, Cloud-native, Headless) en quasi uitsluitend met MACH Alliance leveranciers | Best of breed strategie, maar niet noodzakelijk met MACH Alliance leveranciers |
SaaS-versie | Volledig cloud-native (SaaS) | SaaS heeft zijn voordelen, maar is geen must |
Toepassing | Gericht op technische perfectie | Meer ruimte voor pragmatische keuzes in functie van beschikbaar budget en ambities |
Samengevat: MACH biedt de technische basis om composable commerce mogelijk te maken, maar een composable commerce aanpak vereist niet noodzakelijk een strikte MACH-compliance aanpak. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een mix van MACH-gebaseerde en traditionele oplossingen gebruiken zolang deze naadloos samenwerken.
De aanpak van Xplore Group
Bij Xplore Group hanteren we de principes van MACH als leidraad. Onze oplossingen zijn:
- Ontworpen met een API-first aanpak, voor vlotte integraties.
- Headless, afhankelijk van de strategie, ambities en budgetten. Samen maken we een gefundeerde en weloverwogen keuze
- Cloud-based, maar hoeft niet altijd volledig SaaS te zijn.
De voorbije jaren hebben we heel wat retailers, merken en producenten geholpen bij het uitstippelen van hun digitale (e-commerce) architectuur. Elke keer is dat een traject op maat, maar we vertrekken wel steeds vanuit een aantal referentie-architecturen. Dat helpt ons om snel tot een doordachte opzet te komen en samen de eerste stappen te zetten richting een flexibele en schaalbare digitale omgeving.
Conclusie
MACH commerce en composable commerce liggen dicht bij elkaar, maar verschillen vooral in hoe strikt je de principes toepast. Bij Xplore Group geloven we in de kracht van composable commerce: we bouwen voort op wat vandaag al goed werkt en vullen dat aan met gespecialiseerde oplossingen die écht het verschil maken in efficiëntie en klantbeleving.
Wil je weten hoe jouw organisatie kan groeien met composable MACH? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.