AI-gedreven oplossingen voor efficiëntie en innovatie in de voedingsindustrie

AI (artificiële intelligentie) heeft een aanzienlijke impact op de voedingsindustrie. Het stelt bedrijven in staat om klantbehoeften beter te begrijpen, gepersonaliseerde content te leveren en processen zoals productomschrijvingen en documentverwerking te automatiseren. Bovendien zorgt AI voor meer objectiviteit in kwaliteitscontroles, wat leidt tot verhoogde efficiëntie.

Ondanks de vele mogelijkheden die AI biedt, roept het ook vragen op. Wat zijn de concrete toepassingen van AI voor jouw bedrijf? En hoe bepaal je welke prioriteiten belangrijk zijn bij de implementatie van deze technologie?

Op deze pagina tonen we enkele praktische voorbeelden van AI-toepassingen die we bij Xplore Group succesvol hebben geïmplementeerd. Deze use cases laten zien hoe AI niet alleen het werk gemakkelijker maakt, maar ook innovatie en efficiëntie bevordert. Laat je inspireren door de mogelijkheden van AI en ontdek hoe jouw team de kracht van technologie optimaal kan benutten om voorop te blijven lopen in een competitieve markt.

Concrete use cases

 

Traditionele kwaliteitscontrole is subjectief en afhankelijk van de ervaring van de beoordelaar, wat tot variaties kan leiden. Er zijn enkele uitdagingen, zoals de communicatie tussen stakeholders en de verloning van boeren, die afhankelijk is van de kwaliteitscontrole. Discussies over kwaliteit zijn gevoelig omdat de verloning van de boeren hier vaak aan gekoppeld is. Foto’s en beelden kunnen defecten aantonen en transparantie creëren over kwaliteit en prijs. Daarnaast zijn opleidingen van kwaliteitsmanagers vaak duur en lang. Met AI-gebaseerde kwaliteitscontrole kunnen jonge en nieuwe kwaliteitscontroleurs sneller opgeleid en ondersteund worden. Ook kan de capaciteit in drukke periodes en seizoenspieken opgeschaald worden.

 

We hebben onderzocht dat AI/Computer Vision defecten goed kan herkennen, analyseren en interpreteren. Dit objectieve proces gebruikt vaste criteria en algoritmen voor elke visuele inspectie. Het doel is om kwaliteitscontroleurs te ondersteunen voor consistentere en nauwkeurigere beoordelingen, terwijl zij de eindverantwoordelijkheid behouden en hun werkwijze niet wordt vertraagd.

 

De voordelen van deze aanpak zijn duidelijk: efficiëntere training van nieuwe kwaliteitsexperts, verbeterde communicatie tussen stakeholders, harmonisatie van meningen van kwaliteitsexperts. AI verbetert de nauwkeurigheid, verhoogt de efficiëntie en vermindert de afhankelijkheid van menselijke interpretatie. Bovendien kan AI moeilijk detecteerbare afwijkingen opsporen, wat leidt tot een hoger kwaliteitsniveau en helpt onze klant aan de strengste kwaliteitsnormen te voldoen.

 

Conclusie

  • Verhoog de operationele efficiëntie en verminder fouten.
  • Consistentere en nauwkeurigere beoordelingen.
  • Verbeter de communicatie tussen stakeholders en biedt transparantie over kwaliteit en prijs.
  • Verhoog de kwaliteit van jouw eindproducten.

Bij B2B kan het automatiseren van orders een essentieel aspect zijn om de operationele efficiëntie te verhogen. B2B-klanten plaatsen bestellingen via verschillende kanalen, zoals een webportaal of via vertegenwoordigers. Daarbij is het opmerkelijk dat orders toch nog vaak binnenkomen via mail of PDF-documenten. Vroeger moest een teamlid die PDF’s handmatig lezen en de informatie typen in het ERP-systeem.

 

Door AI in te zetten kan je die PDF’s automatisch laten uitlezen, interpreteren en er alle relevante informatie uithalen die nodig is om de orders te verwerken. Die gegevens worden vervolgens automatisch geladen in het ERP-systeem. Voornamelijk in de beginfase is het nog nodig om manueel de resultaten te controleren, vooral bij onduidelijkheid, maar ook om eventuele onnauwkeurigheden te identificeren. Vervolgens worden die geflagged voor verdere controle.

 

Je kan er ook voor kiezen om de orders direct in jouw e-commerce portaal te plaatsen, in plaats van traditioneel via een ERP te werken. Dan kan er, op basis van de klantinformatie in de bestelling, meteen een klant account aangemaakt worden in het e-commerce portal. Zo kunnen ze hun volgende order rechtstreeks in het e-commerce portal invullen. Dit geoptimaliseerde gebruiksgemak biedt de mogelijkheid om een gedragsverandering bij jouw klanten teweeg te brengen.

 

Conclusie

  • Verhoog de operationele efficiëntie en verminder fouten.
  • Maak het bestelproces eenvoudiger en sneller voor jouw klanten.
  • Zorg voor een naadloze integratie van bestellingen in jouw systemen.

Tot nu toe hebben we het voornamelijk gehad over generative AI. Maar je kan ook de voorspellende kracht van AI gebruiken in sales en marketing. Machine learning (ML) en artificial intelligence (AI) geven ons de mogelijkheid om alle verkoopdata van de voorbije jaren te combineren met actuele trends in de markt, zoals API gegevens. Door gebruik te maken van verschillende databronnen, kan je voorspellingen maken over het koopgedrag van klanten via predictive AI.

 

Een goed voorbeeld daarvan is het integreren van een weer-API, waarbij historische weergegevens worden meegenomen in de analyse. Dit gaat verder dan alleen het vergelijken van week tot week: het omvat ook de impact van externe factoren zoals feestdagen, exacte dagen in de week … Daardoor kan je nauwkeuriger de invloed van het weer voorspellen op het koopgedrag van consumenten en kan je makkelijker anticiperen op veranderingen in de vraag naar specifieke producten. Je kan zelfs voorspellen wanneer het juiste moment is om een specifieke marketingactie in te plannen. Wat gebeurt er als we dit weekend 10% korting geven op een deel van ons assortiment? Door de historische data te analyseren, kan je dankzij AI een zeer accurate voorspelling maken.

 

Op basis van die gegevens kunnen bedrijven ook de voorraadniveaus beter anticiperen. Dit stelt je in staat om proactief te handelen. Waardoor bedrijven beter voldoen aan de vraag van klanten en overtollige voorraad vermijden.

 

Conclusie

  • Verbeter je marketingstrategieën met nauwkeurige voorspellingen.
  • Optimaliseer je voorraadbeheer en verminder kosten.
  • Anticipeer op klantbehoeften en verbeter de klanttevredenheid.

Personalisatie van e-mailmarketing is niets nieuw: het toevoegen van de naam van jouw klant in het onderwerp van je mail of de producten afstemmen op basis van aankoop, dat gebeurt al jaren. Met AI gaan we verder: hyperpersonalisatie! Het omvat het genereren van gepersonaliseerde stukken tekst of afbeeldingen op basis van AI-prompts die gebruik maken van de gegevens van de klant. Zo maak je elke nieuwsbrief uniek en relevant voor de ontvanger.

 

In een B2B context kan je de historiek van jouw klant of prospect in kaart brengen en generative AI gebruiken voor de creatie van een boodschap op maat. Je kan ook de voorspellende kracht van AI gebruiken voor de berekening van het optimale moment wanneer je met jouw klant of prospect contact moet opnemen en welke boodschap of actie je dan moet aanbieden. Hyperpersonalisatie maakt elke interactie met klanten waardevoller.

 

Conclusie

  • Verhoog de betrokkenheid van klanten met gepersonaliseerde e-mails.
  • Maximaliseer de effectiviteit van je marketingcampagnes.
  • Bouw sterkere klantrelaties op door relevante en tijdige communicatie.

Content creatie is vaak het eerste aspect waar mensen aan denken bij het gebruik van AI. AI stelt je namelijk in staat om je content efforts eenvoudig op te schalen, waardoor je snel en op grote schaal content kan genereren. Maar laten we een stap verder gaan! Integraties met een Product Information Management (PIM)-systeem zijn een waardevolle volgende stap.

 

Dit gaat verder dan alleen het genereren van productomschrijvingen: het strekt zich uit tot een volledige SEO-strategie. We kunnen meta-titels en meta-beschrijvingen genereren die SEO-vriendelijk zijn, en we verrijken productinformatie rechtstreeks vanuit jouw PIM met de brand values van jouw merk. Dit garandeert unieke teksten, vooral belangrijk voor fabrikanten die bijvoorbeeld GS1-compliant moeten zijn en waarvan de producten ook bij verschillende retailers worden verkocht.

 

Hoe onderscheid je jezelf van andere online spelers die exact dezelfde producten aanbieden? Door AI-prompts zo op te stellen dat je unieke én SEO-geoptimaliseerde content krijgt!

 

Conclusie

  • Bespaar tijd en middelen door efficiënte content creatie.
  • Verhoog je online zichtbaarheid met SEO-geoptimaliseerde teksten.
  • Zorg voor consistente merkcommunicatie en compliance.

Wil je ontdekken hoe Artificiële Intelligentie jouw bedrijf kan transformeren? Tijdens een gratis inspiratiesessie delen we praktijkvoorbeelden van succesvolle AI-implementaties bij Xplore Group. Hiermee laten we zien hoe AI niet alleen processen kan stroomlijnen, maar ook innovatie kan stimuleren en nieuwe kansen biedt voor groei.

Boek een gratis
inspiratiesessie