Anno 2022 werken we met z’n allen steeds meer digitaal en dat doen we bovendien van overal. Hybride werken biedt heel wat voordelen en is een blijvertje, maar het maakt bedrijfsgevoelige informatie ook kwetsbaarder voor de steeds stijgende cybercriminaliteit.
Bedrijven zetten al jaren massaal in op een goede netwerk- en databeveiliging.
Maar we’re all human. Menselijke fouten zijn nog steeds de grootste oorzaak van cyberaanvallen bij bedrijven. Het is belangrijk om ons met z’n allen bewust te zijn van de mogelijke dreiging die op de loer ligt.
Het zijn soms kleine details die we vergeten, die een groot verschil kunnen maken op het vlak van cybersecurity. We geven je 10 tips om veilig digitaal te leven en werken.
1. Gebruik veilige en unieke wachtwoorden en deel ze met niemand
Wat was het wachtwoord nu alweer? Ja, we hebben tegenwoordig zo-veel verschillende wachtwoorden dat het soms verleidelijk is om voor alles één wachtwoord te gebruiken. Doe dat in geen geval. Om je het leven makkelijker te maken bestaan er heel wat password manager tools waarmee je al je wachtwoorden op een verantwoorde en veilige manier kan bewaren. Deel in geen geval een wachtwoord met derden, niet op een papiertje, niet via mail, doe het gewoon niet.
2. Wees op je hoede voor phishing mails
Wist je dat cybercriminelen zich kunnen voordoen als één van je collega’s? Wees daarom altijd op je hoede en kijk goed naar het e-mailadres van de afzender voor je een e-mail opent en klik al zeker niet op een link. Wees kritisch over de timing: verwacht je geen e-mail van deze collega over dit onderwerp? Dan moet er misschien al een belletje gaan rinkelen.
3. Rapporteer elk probleem meteen aan je security beheerder
Word je toch het slachtoffer van hacking of phishing? Verwittig dan zonder aarzelen je security beheerder. Vergissen is menselijk en hoe langer je wacht, hoe groter het probleem wordt!
4. Gebruik Tweestapsverificatie
Met tweestapsverificatie leg je een extra veiligheidslaag boven op je gebruikersnaam en wachtwoord. Naast je wachtwoord moet je je identiteit bevestigen op een ander vertrouwd apparaat, in de meeste gevallen je smartphone. Een soms vervelend taakje, maar hiermee blijf je hackers wel een stapje voor. Gewoon doen dus.
5. Blijf liever weg van publieke WIFI netwerken
Bij het gebruik van onbeveiligde WIFI-hotspots zijn je gegevens allesbehalve veilig. Hackers krijgen via zo’n netwerk vrij makkelijk toegang tot alle informatie die jij naar het internet stuurt. Wil je toch gebruik maken van een openbaar WIFI-netwerk, bijvoorbeeld op hotel? Doe dit dan enkel via een VPN-verbinding.
6. Vergrendel je scherm en laat je PC liever niet onbewaakt achter
Flexibele werkplekken zijn populair en met reden, ze zijn hip, toegankelijk en bieden de kans om te netwerken om zo je business vooruit te helpen.
Verlaat je je werkplek om te gaan lunchen? Vergrendel dan altijd je scherm.
Laat je PC in de mate van het mogelijke niet onbewaakt achter, ook niet in de koffer van je auto wanneer die op straat
geparkeerd staat.
7. Doe die software updates nu maar gewoon
Update popup’s komen werkelijk altijd ongelegen, maar de software van al je apparaten up-to-date houden is belangrijker voor de beveiliging dan je denkt. Elke update bevat namelijk oplossingen voor potentiële veiligheidsproblemen. Het is de tijd dus dubbel en dik waard.
8. Gebruik een toegangscode of wachtwoord op al je apparaten
We kunnen het belang hiervan niet genoeg benadrukken. Gebruik bovendien geen makkelijk te raden code of wachtwoord, zie tip 1! Vergelijk het wat met je eigen huis, je laat je deuren en ramen toch ook niet open staan? Wil je helemaal zeker zijn dat je data beschermd is bij geval van diefstal? Gebruik dan schijf encryptie software, jouw data is dan enkel bereikbaar met een unieke sleutel.
9. Gebruik een virus scanner
Antivirussoftware biedt een goede bescherming om oplichters op een afstand te houden. Voor de beste pakketten op de markt moet je wel wat geld neertellen, maar beter voorkomen dan genezen, toch? Een hacker die losgeld vraagt zal je veel duurder komen te staan.
10. Bezint eer ge print!
In een digitale wereld wordt er toch nog heel wat geprint. Je kan zelfs van thuis uit iets printen voor een collega die op dat moment op kantoor zit. Ga hier zorgvuldig mee om, bij veel bedrijven hebben immers heel wat mensen toegang tot éénzelfde printer. Vermijd te allen tijde dat documenten onnodig op de printer blijven liggen. Denk goed na of je een document wel écht op papier nodig hebt. Kortom: niet printen is veiliger én beter voor het milieu. Win-win!
Auteur: Xplore Group